Actueel

Anna Drijver brengt Maria op toneel

Maria van Aelst, de hoofdpersoon uit de historische roman De mannen van Maria, was de eerste selfmade woman uit de Nederlandse geschiedenis. Er is weinig over haar bewaard gebleven, want in haar tijd, de 17e eeuw, werd het leven bepaald en gedomineerd door mannen. Maria liet zich daardoor niet uit het veld slaan, en dat las actrice Anna Drijver terwijl zij net was bevallen van haar tweede kind. Onder het voeden, vooral in de stilte van de nacht, werd zij geraakt door de durf en dadendrang van deze vrouw.
Anneloes Timmerije en Anna Drijver bewerkten het boek tot een toneelstuk. We hebben lang moeten wachten vanwege corona, net zoals vele anderen, maar nieuws over de première volgt spoedig. 

‘De mannen van Maria’, over de grande dame van Batavia

‘We gingen om te baren, verscheept op bestelling van de heren ginds, zeven meisjes die vaak nog niet eens waren gekust.’ Maria van Aelst wordt als jong meisje door haar ouders naar de Oost gestuurd. Batavia, in 1625 een hete, stinkende puinhoop, heeft meisjes nodig. Nette Hollandse meisjes om Hollandse kinderen te baren....

LEES MEER  >

SPUI 13
mijn nieuwste verhaal

‘Spui 13’, mijn nieuwste verhaal, schreef ik voor Amsterdam Noir (Ambo Anthos), een bundel gitzwarte Amsterdamse verhalen bezorgd door René Appel en Josh Pachter. De Nederlandse editie verschijnt volgend voorjaar, de Engelse (Akashic Books, New York) in de herfst van 2018. Andere verhalen in Amsterdam Noir van (o.a.) Mensje van Keulen, Hannah Bervoets, Herman Koch, Simon de Waal en Abdelkader Benali.

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

ga verder