De Maupassant-achtige wendingen

Anneloes Timmerije - sep. 02, 2017

Onverwacht, soms neigend naar cru, soms neigend naar stout

NU.nl
Door: Anne Jongeling

Fijne bundel korte verhalen met De Maupassant-achtige wendingen: onverwacht, soms neigend naar cru, soms neigend naar stout. De twaalf verhalen in de bundel van Timmerije gaan over contact tussen mensen waarna er iets gebeurt. De personages koesteren verlangens, ze hebben verwachtingen, ze stellen eisen, soms proberen ze de ander naar hun hand te zetten.
Er figureren dames in de bundel die op heren azen, er is een terminale dame, een verhaal over verzetsmensen, er zijn heren met bijzondere beroepen en opmerkelijke zintuigen, jonge mensen, oude mensen.

Humor in de stiknaden
Timmerije vindt in vrijwel elk verhaal de juiste toon om een alledaagse setting een opmerkelijk gezicht te geven, bijna als een dichter die alles in onder de zon de poëzie herkent. Met een plezierige mildheid en humor in de stiknaden penseelt ze fijnzinnige vignetten van mensen die we zouden kunnen kennen en die ons deze verhalen kunnen hebben verteld. Maar niet veel mensen beschikken over een vertelkunst waardoor hun verhaal beklijft.

Groeibriljant
Met sobere, precieze zinnen creëert ze de contouren van een dozijn kleine drama’s, en geeft de juiste dosis gegevens over achtergrond en emotie, hoe het begon en hoe het mogelijk eindigt, zodat de lezer zelf het verhaal in gedachten kan aanvullen.
Als groeibriljanten worden korte schetsen van deze levens hele levensverhalen in je hoofd, die vrijwel elke keer met een glimlach worden afgesloten en je laten mijmeren. Typisch verhalen met een pointe die je ooit nog eens doorvertelt, alsof je ze van een goede kennis hebt gehoord. Die erg mooi kan vertellen, dat zeker.